Het gebruik van een scootmobiel biedt veel vrijheid en zelfstandigheid, maar het is belangrijk om de regels te kennen en te volgen om veilig aan het verkeer deel te nemen. Lees meer over de scootmobiel regels in onze uitgebreide gids.
Dit zijn de huidige scootmobiel regels
Wanneer je met een scootmobiel rijdt, dien je je net als andere weggebruikers aan de verkeersregels te houden. Dit betekent onder andere dat je bij het rijden binnen de bebouwde kom, op het fietspad, de stoep, of de rijbaan de plaatselijke verkeersregels dient te volgen. Hier zijn de belangrijkste regels:
-
Plaats op de weg: afhankelijk van de situatie mag je met een scootmobiel op het fietspad, de stoep, of de rijbaan rijden. Binnen de bebouwde kom is het toegestaan op het fietspad en de stoep te rijden, mits je je snelheid aanpast en rekening houdt met voetgangers. Buiten de bebouwde kom moet je het fietspad gebruiken als deze aanwezig is. Als er geen fietspad is, mag je de rijbaan gebruiken. Meer lezen over de plaats op de weg? Scroll verder, waar we per wegdeel verdere uitleg geven.
-
Maximumsnelheid: de maximumsnelheid voor scootmobielen is afhankelijk van waar je rijdt. Op de stoep is de maximale snelheid 6 kilometer per uur. Op fietspaden binnen de bebouwde kom mag je tot 30 kilometer per uur, en buiten de bebouwde kom tot 40 kilometer per uur, afhankelijk van de lokale regels. Op de rijbaan gelden de normale snelheidslimieten voor motorvoertuigen.
-
Rijbewijs: voor het besturen van een scootmobiel is geen rijbewijs nodig, maar je moet wel bekend zijn met de verkeersregels.
-
Verzekering: een scootmobiel moet verplicht WA-verzekerd zijn. Dit betekent dat je een verzekering moet afsluiten die schade dekt die je met de scootmobiel aan anderen kunt toebrengen.
-
Verlichting en reflectoren: voor rijden in het donker of bij slecht zicht moet de scootmobiel zijn voorzien van deugdelijke verlichting en rode reflectoren, om goed zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers.
-
Telefoongebruik: net als bij andere voertuigen is het verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Handsfree bellen is wel toegestaan.
-
Gehandicapten parkeerkaart: scootmobiel gebruikers kunnen, indien nodig, een gehandicapten parkeerkaart aanvragen, waarmee op aangewezen parkeerplaatsen geparkeerd mag worden.
-
Aanpassing aan het verkeer: bestuurders van scootmobielen dienen zich altijd aan te passen aan de overige verkeersdeelnemers en de verkeerssituatie, vooral in drukke gebieden en bij het oversteken van wegen.
Waar mag je met je scootmobiel rijden?
De plaats op de weg bepaalt vaak waar je met je scootmobiel mag rijden. Binnen de bebouwde kom mag je op het fietspad of de stoep rijden, mits je je als een fietser gedraagt en de snelheid aanpast. Buiten de bebouwde kom moet je het fietspad gebruiken, en als dat er niet is, mag je de rijbaan gebruiken. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:
-
Op de stoep: in veel gevallen mag je met de scootmobiel op de stoep rijden. Belangrijk is dat je rekening houdt met voetgangers en je snelheid aanpast. De algemeen aanvaarde maximumsnelheid op de stoep is 6 kilometer per uur.
-
Op het fietspad: binnen de bebouwde kom mag je met de scootmobiel vaak op het fietspad rijden. Dit is meestal de veiligste optie, omdat je dan gescheiden bent van zowel voetgangers op de stoep als snellere voertuigen op de rijbaan. De maximumsnelheid op het fietspad binnen de bebouwde kom kan variëren, maar ligt vaak rond de 25 tot 30 kilometer per uur.
-
Op de rijbaan: buiten de bebouwde kom, wanneer er geen fietspad aanwezig is, mag je met de scootmobiel op de rijbaan rijden. Houd er rekening mee dat je op de rijbaan te maken krijgt met sneller en zwaarder verkeer. Pas je snelheid en rijgedrag hierop aan en zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent.
-
Bromfietspad: in sommige gevallen mag je met de scootmobiel ook op het bromfietspad rijden, vooral als het rijden op de stoep of de rijbaan niet veilig is. Controleer altijd de lokale regels, want deze kunnen per gemeente verschillen.
-
Verboden terrein: met een scootmobiel is het niet toegestaan om op autowegen en autosnelwegen te rijden. Ook kunnen er lokaal specifieke regels gelden die het gebruik van scootmobielen op bepaalde wegen of gebieden beperken.
Hoe hard mag een scootmobielen?
De algemene regel is dat scootmobielen niet harder mogen rijden dan 25 kilometer per uur. Dit is echter afhankelijk van de specifieke regels voor de plaats waar je rijdt, zoals hierboven beschreven. De snelheid waarmee scootmobielen mogen rijden, is afhankelijk van de locatie waar ze gebruikt worden:
-
Op de stoep: wanneer je met een scootmobiel op de stoep rijdt, is de maximumsnelheid beperkt tot 6 kilometer per uur. Deze lage snelheid is bedoeld om de veiligheid van voetgangers te waarborgen.
-
Op fietspaden: de maximumsnelheid voor scootmobielen op fietspaden kan variëren, afhankelijk van lokale regels. Over het algemeen is de toegestane maximumsnelheid binnen de bebouwde kom op fietspaden hoger dan op de stoep, vaak tot 30 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom, waar de fietspaden vaak naast open wegen liggen, mag je soms tot 40 kilometer per uur rijden met een scootmobiel.
-
Op de rijbaan: als scootmobielen de rijbaan gebruiken, gelden de algemene snelheidslimieten voor voertuigen op die weg. Echter, omdat scootmobielen over het algemeen niet ontworpen zijn om hoge snelheden te bereiken, is het belangrijk om niet sneller te rijden dan de scootmobiel veilig aankan.
De meeste scootmobielen zijn technisch beperkt tot een maximumsnelheid van ongeveer 15 tot 25 kilometer per uur, ongeacht waar ze worden gebruikt. Deze beperking helpt om de veiligheid van de bestuurder en andere weggebruikers te waarborgen.
Telefoongebruik tijdens het rijden op de scootmobiel
Net als bij auto's is het verboden om tijdens het rijden een telefoon in de hand te houden. Handsfree bellen is wel toegestaan. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je, zelfs bij gebruik van oortjes of een headset, nog steeds in staat bent om omgevingsgeluiden waar te nemen. Als bestuurder blijf je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en die van anderen, en is het essentieel om je aandacht volledig op het verkeer te houden, zelfs bij handsfree gebruik.
Moet een scootmobiel verzekerd worden?
Ja, voor elke scootmobiel is een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) verplicht. Deze verzekering dekt schade die je met je scootmobiel aan anderen of aan eigendommen van anderen veroorzaakt. Het is belangrijk om deze verzekering af te sluiten voordat je de scootmobiel in gebruik neemt.
De WA-verzekering voor scootmobielen is relatief voordelig en belangrijk om schade te dekken in het geval van een ongeluk. Na het afsluiten van de verzekering ontvang je een verzekeringsplaatje of -sticker die zichtbaar op de scootmobiel moet worden aangebracht als bewijs van de verzekering.
Neem je verzekeringspolis zorgvuldig door en te controleer welke dekkingen er precies zijn inbegrepen. Sommige verzekeringen bieden naast de wettelijk verplichte WA-dekking ook aanvullende dekkingen, zoals diefstal of schade aan de eigen scootmobiel.
De verplichte uitrusting van een scootmobiel
Voor scootmobielen gelden bepaalde uitrustingsvoorschriften om de veiligheid van de bestuurder en andere weggebruikers te waarborgen. Hieronder vallen de volgende verplichte onderdelen:
-
Verlichting: een scootmobiel moet voorzien zijn van goede verlichting. Dit zijn in ieder geval voorlichten en achterlichten die zowel overdag als 's nachts en bij slecht zicht gebruikt moeten worden om de zichtbaarheid en veiligheid te vergroten.
-
Reflectoren: aan de achterkant en aan de zijkanten moet een scootmobiel zijn uitgerust met rode reflectoren. Deze reflectoren zorgen ervoor dat de scootmobiel ook zonder actieve verlichting zichtbaar is voor andere weggebruikers.
-
Claxon: een goed werkende claxon of bel is noodzakelijk om in geval van nood andere weggebruikers te kunnen waarschuwen.
-
Remmen: een scootmobiel moet zijn uitgerust met effectieve remmen zodat je de scootmobiel veilig en tijdig tot stilstand kan brengen.
De volgende onderdelen zijn niet verplicht, maar raden we wel aan:
-
Spiegels: spiegels zijn handig om een goed overzicht te houden van het verkeer achter de scootmobiel.
-
Veiligheidsgordel: afhankelijk van het model en type scootmobiel kan een veiligheidsgordel een belangrijke toevoeging zijn voor je veiligheid, vooral bij modellen die sneller kunnen rijden of gebruikt worden op oneffen terrein.
-
Vlaggetje of veiligheidsdriehoek: een hooggeplaatst vlaggetje of een veiligheidsdriehoek kan de zichtbaarheid van de scootmobiel verhogen, vooral in het verkeer of bij het oversteken van wegen.
Hoe zit het met je scootmobiel neerzetten en parkeren?
Je mag je scootmobiel op de stoep of het trottoir parkeren, mits je ervoor zorgt dat voetgangers, inclusief mensen met een kinderwagen of rolstoelgebruikers, er gemakkelijk langs kunnen. Zorg ervoor dat je voertuig geen doorgang blokkeert of een gevaar vormt voor anderen.
In openbare gebouwen, zoals winkelcentra of ziekenhuizen, zijn vaak specifieke parkeerplaatsen voor scootmobielen. Maak gebruik van deze voorzieningen waar mogelijk. Als je je scootmobiel ergens anders binnen moet parkeren, vraag dan eerst toestemming om te zorgen dat het toegestaan en veilig is. Sommige openbare parkeerplaatsen hebben speciale vakken voor gehandicaptenvoertuigen. Je mag je scootmobiel hier parkeren als je in het bezit bent van een geldige gehandicaptenparkeerkaart.
Zorg ervoor dat je scootmobiel geen uitgangen, nooduitgangen, brandkranen, inritten of andere belangrijke toegangen blokkeert. Het is belangrijk dat deze toegangen te allen tijde vrij zijn voor noodgevallen. In sommige gemeenten kun je een ontheffing aanvragen voor specifieke parkeerplekken.
Meer hulp nodig? We helpen je graag!
Kom je er niet uit of heb je andere vragen over scootmobielen? Wij staan voor je klaar. Ons deskundige team is gespecialiseerd in alle aspecten van scootmobielen en we helpen je graag met de ondersteuning die je nodig hebt! Of je nu hulp nodig hebt bij het kiezen van het juiste model, vragen hebt over onderhoud of meer wilt weten over de geldende regels en voorschriften, neem gerust contact met ons op. We zijn bereikbaar via telefoon, e-mail of kom langs in onze winkel in Dordrecht.
Jouw mobiliteit en tevredenheid zijn onze prioriteit, en we zetten graag die extra stap om ervoor te zorgen dat je vol vertrouwen en veilig op pad kunt met je scootmobiel. Naast een breed scala scootmobielen, kan je bij ons ook terecht voor elektrische scooters of snorfietsen en koop je bij ons ook bijpassende accessoires.