Toggle Nav
My Cart
trustpilot voordeelscooters.nl

Elektrische scooter opladen: Volt, Watt en Ampère

Elektrische scooter opladen: Volt, Watt en Ampère

Wat moet je weten over elektrische scooters?

Oh nee, natuurkunde! Dat hadden de meesten van ons niet voor niets laten vallen op de middelbare school. Maar begrijpen we dan eigenlijk wel hoe zo’n batterij werkt van zo'n elektrische scooter? En hoe gaat dat opladen nou precies in z’n werk? Geen nood: doe de ultrakorte en zeer begrijpelijke opfriscursus van Voordeelscooters.nl en maak de blits op verjaardagen!

Ten eerste gebruiken we altijd de volgende afkortingen: Spanning (volt - V), Stroomsterkte (Ampère – A) en Vermogen (Watt –W).

Stroomsterkte - Ampère

Bij een elektrische stroomkring (bijvoorbeeld elektrische apparaten zoals een elektrische scooter), stroomt er elektrische lading van het ene naar het andere punt. De hoeveelheid elektrische lading die per seconde door het stroomdraad beweegt, is de stroomsterkte. Dit wordt gemeten in Ampère.

Een accu of een stopcontact, dat niet wordt gebruikt heeft dus geen stroomsterkte. Er is geen sprake van een gesloten stroomkring, en dus kan er geen stroomsterkte gemeten worden.

Spanning – Volt

De hoeveelheid energie die wordt meegegeven aan de elektrische lading is de spanning. Dit wordt gemeten in volt, oftewel het voltage. Deze stroom wordt altijd volledig afgegeven in een stroomkring. Wanneer we het voltage meten, meten we dus het verschil tussen twee punten. Bij een 12volt accu meten we dus het verschil tussen de plus-pool en de min-pool. We spreken in dit geval over een potentiaalverschil: hoeveel stroom wordt er afgegeven wanneer als de stroom van de plus naar de min gaat. Bij een energiebron (stopcontact, accu of batterij) is dit altijd hetzelfde (bijvoorbeeld 230V, 12V of 1,2V).

Een accu of een stopcontact, dat niet wordt gebruikt heeft dus wel een spanning. Het potentiaalverschil tussen beide punten is immers meetbaar. De spanning van een energiebron blijft altijd ook nagenoeg hetzelfde.

Vermogen – Watt

Het vermogen is de spanning vermenigvuldigd met het de stroomsterkte. Oftewel W = V x A Dit is de hoeveelheid energie de een elektrisch apparaat verbruikt.

Voorbeeld 1.Stel je hebt een 60volt motor die 24 Ampère trekt. Wat is het vermogen van deze motor?

Antwoord: W = V x A. In dit geval doe je dus 60V x 24A = 1440W. Het vermogen van deze motor is dus 1440 Watt.

Voorbeeld 2.Stel je hebt een 60V motor met een vermogen van 3kW (=3000W). Hoeveel ampère trekt deze motor als je op vol vermogen rijdt?

Antwoord: W = V x A, dus 3000 = 24 x A. In dit geval deel je dus 3000/24 = 125. Deze motor trekt dus 125 Ampère op vol vermogen.

Hoe zit dit met accu’s?

Volt en Ampère-uur

Een accu heeft altijd een vast voltage. Zo spreken we bijvoorbeeld over een 12V accu, een 24V, een 48V accu etc. Daarnaast worden accu’s gemeten in aantal Ampère-uur (Ah). De naam zegt eigenlijk al wat we meten met Ampère-uur: Hoeveel uur een bepaalde hoeveelheid Ampère geleverd kan worden. Een 12Volt accu met 100 Ah, kan dus 100 uur één ampère leveren. 

Voorbeeld 3. Stel je hebt een 12V accu met in totaal 100Ah. Je hebt een 12V apparaat dat 5A trekt. Hoeveel uur kan je dit apparaat gebruiken.

Antwoord: In dit geval heb je 100Ah en gebruik je 5A. Je deelt dan 100 door 5, 100/5=20. Je kan dit apparaat dus 20 uur gebruiken

Wattuur

Accu’s kan je ook meten in het aantal wattuur (Wh). Het aantal Wattuur van een accu is makkelijk te bereken. Het lijkt er heel erg op hoe het aantal Watt van een elektronisch apparaat wordt berekend (Watt = Ampere x Volt). De formule voor het aantal Wattuur is Wattuur = Ampère-uur x Volt, oftewel Wh = Ah x V. 

Voorbeeld 4: Stel je hebt een 12V accu met 100Ah en een 24V accu met 50Ah. Hoeveel wattuur zijn beide accu's?

Antwoord: 12x100=1200 en 24x50=1200. Beide accu's hebben dus een capaciteit van 1200Wh, oftewel 1,2kWh. Je zult in de praktijk ook zien dat een 12v100Ah en een 24v50Ah accu ongeveer even groot zijn.

Het aantal Ah van een accu is niet altijd gelijk, maar hangt af van het gebruik.

Helaas is het bepalen van de capaciteit van accu’s in de praktijk lastiger dan zojuist hierboven gesproken. Zo kan een 100Ah accu vaak wel 20 uur 5A leveren, maar niet 5 uur 20A!

Hoe sneller een accu wordt ontladen, hoe kleiner de totale capaciteit wordt. Een 100Ah accu kan vaak bijvoorbeeld maar 4 uur 20A leveren.

Bij lithium-ion accu’s is dit echter niet het geval. Een lithium accu van 50Ah levert altijd 50Ah.

Begrijp je nog niet helemaal hoe het werkt? je mag ons altijd bellen! 

Elektrische scooters
Bekijk elektrische scooters

Delen via:

Copyright © 2024 Voordeelscooters.nl